God houdt niet van lievigheid!

  • april 29, 2018

‘… Daarom poot u wel lieflijke planten en zet uitheemse stekjes (…) maar de oogst zal slechts een hoopje zijn, op de dag van ziekte en niet te bestrijden leed.’ (Jes. 17:10-11 – HSV)

Bovenstaande tekst staat lijnrecht tegenover wat Paulus schrijft aan Filemon over Onesimus, ‘… met wie ik innig verbonden ben …’ (Fil. 1:12). Hier wordt gesproken over een innerlijke verbondenheid vanuit de ingewanden. Er staat letterlijk ‘mijn ingewanden’.

Het doet mij denken aan Gods bewogenheid in Jeremia 31:20.

Het spreekt van:Wie we zijn in Zijn oog:

  • Een dierbaar lievelingskind;
  • Zijn spreken tot ons;
  • Zijn voortdurende gedachten over ons;
  • Zijn rommelende ingewanden;
  • Zijn weergaloze ontferming over ons.

Dit is de verbinding waar Paulus over spreekt. Dit is de verbinding waar wij allemaal zo sterk naar verlangen, waar we niet zonder kunnen. De basis hiervoor ligt in God alleen!

In bovenstaande tekst raakten de woorden ‘lieflijke planten’ mij. Israël had een verbond gesloten met Syrië en zij (Syrië) hadden zich afgekeerd van de God Die hen kon redden. Zij vertrouwden in plaats daarvan op hun eigen afgoden en hun eigen kracht. Hoe succesvol ze ook waren, Gods oordeel stond vast: Het zou verwoest worden. Met dit volk had Israël een verbond gesloten. Ze probeerden te verbinden!

Het oordeel treft Israël dus ook. Ze waren de God van hun heil vergeten en aan hun sterke Rots hadden ze niet gedacht. Ze probeerden van alles om herstel te brengen. Jesaja omschrijft al hun ‘geprobeer, hun pogingen en hun best doen’ als lieflijke planten, een beetje lievigheid. Het lijkt zo mooi aan de buitenkant. Alles wat ze gezaaid hadden lijkt in bloei te staan, maar de oogst zal slechts een hoopje zijn. Een hoopje ‘niksachtige liefde’ en als moeite komt is er geen lievigheid meer.

Aan een beetje lievigheid hebben we echt niet genoeg. We moeten gaan voor ECHTE LIEFDE! Alleen deze liefde houdt stand, brengt herstel in ons leven en breekt muren, die ons belemmeren, af. Van binnenuit! Eerst intimiteit, eerst liefde en dan herstel. Israël had geen acht geslagen op deze liefde.

Deze liefde kun je niet zelf maken. Deze liefde word je gegeven. Deze liefde spreekt niet van wankelbare en zwakke plantjes, maar het spreekt van een krachtig fundament zoals die van een Cederboom. Het is een liefde die stormen kan doorstaan en overwinnen. Deze liefde vergaat nooit.

Deze liefde houdt Zich met jou bezig! Deze liefde is op jou gericht. Het kijkt naar je, Het houdt je in de gaten, Het spreekt tot je, Het denkt voortdurend aan je, Het beweegt, Het rommelt om jou. Het ontfermt Zich over jou.

Dit is geen lievigheid als zijnde een ‘beetje liefde’. Nee, dit is ECHTE LIEFDE, het stopt nooit en het geeft niet op. Het houdt vol, net zo lang tot jij niet meer zonder kan. Deze liefde wil ik! Jij ook? Het kan, overvloedig, grenzeloos en mateloos!

Stop dan met vechten, stop met het poten van dat zielige gedoe, al deze lieflijke plantjes. Maar ga voor ECHTE LIEFDE, want God houdt niet van lievigheid!

Liefs,
Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.