Kies voor de pijn!

  • juni 4, 2020

Kiezen voor pijn, dat is toch het meest onmenselijke wat er is. Je bent gekwetst, onrecht is als een tsunami over je heen gekomen. Het lijkt maar niet te stoppen. Jij bent jezelf gaan verdedigen door te knokken, te vechten en hard weg te rennen. En nu deze titel, ‘Kies voor de pijn’.

De film ‘Wind River’ raakte me. Op een bepaald moment vindt er een gesprek plaats tussen twee mannen, Cory en Martin. Beiden zijn een dochter verloren. De film gaat over de moord op de dochter van een indiaan (Martin). Dit gesprek gaat over rouwverwerking. Rouwproces, het gaat aan niemands deur voorbij.

Verlies slijt nooit, de enige troost die dat zou geven is dat je wel gewend raakt aan de pijn. Maar slijten? Nooit! Antwoorden en oplossingen blijven uit. Wonden kunnen helen maar littekens blijven. Niets kan onmogelijk jouw verlies compenseren.

Cory zegt tegen Martin: ‘Als je je erbij neerlegt en toegeeft aan het verdriet, dan kun je haar in gedachten weer opzoeken en dan herinner je je de liefde die ze gegeven heeft en de vreugde die ze gekend heeft. Je kunt de pijn niet uit de weg gaan, Martin. Als je dat doet, dan ontneem je jezelf al die herinneringen aan haar. Van begin tot eind. Van het eerste stapje tot aan haar laatste glimlach. Die draai je allemaal de nek om. Kies voor de pijn, Martin. Heb je me begrepen? Kies daarvoor. Alleen dan kan je haar bij je houden.’

Hoe je het ook wendt of keert, allemaal hebben we met verlies te maken. Verlies van een geliefde, verlies van een baan, verlies van gezondheid, verlies van je identiteit, verlies van je waardigheid en ga zo maar door. Rouwprocessen zijn levensprocessen. Processen die nooit mogen worden gebagatelliseerd. Woorden als ‘je moet het loslaten’ raken kant noch wal en verzwaren het proces alleen maar. Laat het ‘zijn’!

Wat mij persoonlijk heel erg raakt en waar ikzelf ook mee te maken heb is levend verlies. Het verlies van je identiteit. Bijna iedere traumatische ervaring leidt wel tot roof van je identiteit. Het heeft bijna altijd effect op je persoonlijkheid, het vormt je hart.

En zelfs, er wordt een dikke betonnen muur om je kostbare hart van vlees en bloed, opgericht. Gewoon, omdat je denkt dat dit je wel zal beschermen.

Ontvangen van liefde wordt zo moeilijk, terwijl juist jij zo mooi bent en zoveel liefde verdient en nodig hebt. Trouwens, ‘liefde geven’ gaat je goed af, dit houd je aardig op de been. Je gaat voorbij aan jezelf! De schreeuw om liefde, voor jezelf, wordt steeds groter en het lijkt alsof niemand het hoort.

Ik geloof dat onzichtbaarheid en eenzaamheid wel de grootste kenmerken zijn van levend verlies. Het niet begrepen, niet gezien, niet gehoord en niet gevoeld worden, zijn wel de schrijnende vruchten van levend verlies.

Wees niet bang om het proces aan te gaan. God is aan jouw kant! Hij is helemaal tevreden gesteld over jou om wat Jezus heeft gedaan, voor jou. Jezus koos de weg van het lijden.

Dit betekent niet dat er geen lijden meer zal zijn, integendeel. Maar het biedt hoop en herstel, het geeft kracht en moed om door te gaan. Het is een vast fundament waarop je nooit zult wankelen.

Juist dan zul je Vaders gedachten over jou horen. Gedachten die je nooit eerder hebt gehoord. Gedachten van vrede en toekomst, hoop en heil. Kies voor de pijn, ga het proces aan. God is aan jouw kant!

Liefs,
Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.Privacybeleid