Geen antwoord maar een Handwoord!

  • juli 6, 2020

Hij had het goed getroffen. Full time in de dienst van God. Hij was zanger, dichter, sprak en profeteerde. Je zou zeggen, overvloedige zegen in zijn leven. Ik heb het over Asaf, dichter van verschillende psalmen in de bijbel. Als je bijvoorbeeld psalm 73 leest, dan vind je een eerlijke man die oprecht is over zijn leven. Hij durft boos te zijn op God.

Asaf was jaloers omdat hij zag dat het de goddelozen wel goed afging. Hij was actief voor God en toch werd hij ziek. Hij was bang om zowel geestelijk als lichamelijk te bezwijken. Hij zegt: ‘Ik was bijna uitgegleden’. Herkenbaar? Bij mij wel! Hij dreigde te veranderen in een verbitterde man die geen antwoord kreeg van God op zijn vragen. En hij was nog wel in dienst van de Allerhoogste.

Toch kwam hij op een punt, een keerpunt, dat hij zichzelf afvroeg wie hij zou worden als hij net zo zou praten en handelen als de goddelozen. ‘Dan hoorde ik niet meer bij U!’, zegt hij. Het drijft hem uit naar het enige wat hem kan helpen, de intimiteit met God.

Hij ging het Heiligdom binnen. Hij vond daar een liefdevolle omarming van God. Goddelozen blijven steken in en bij zichzelf. Zij nemen niet de toevlucht tot de troon van intimiteit. Asaf zag juist daar hoe het met de goddelozen afliep, ze waren niet daar. Niet in die intimiteit en niet in die tedere en liefdevolle omarming.

Toen Asaf vastliep besloot hij opnieuw om naar God te gaan en Hij reikte hem Zijn hand toe. God greep zijn rechterhand en hield hem stevig vast. Geen antwoord maar een Handwoord!

Zo’n Handwoord is een Woord, een God-Woord van God, wat wij naar elkaar mogen uitspreken. Het heeft een ongelooflijke kracht. Het bemoedigt, het herstelt en vernieuwt. Het maakt levend. God reikt jou Zijn hand toe.

Wees niet bang, want Ik ben met je. Kijk niet angstig om je heen, want Ik ben jouw God. Ik zal je kracht geven en je helpen, Ik zal je overeind houden met mijn heilrijke rechterhand. Ik houd je bij de rechterhand—Ik, de Here, uw God—en zeg tegen je: wees niet bang, Ik ben hier om je te helpen. (Jes. 41:10, 13 – HTB)

Verleg je focus! Ga niet langer op zoek naar antwoorden of oplossingen. Geef het op, stop met vechten. Kom tot de Vader, hij geeft je geen antwoord maar een Handwoord!

Liefs,
Jan

1 Comment on Geen antwoord maar een Handwoord!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.Privacybeleid