Anneke in 2020

Een jaar van verandering door Anneke Elzenga

De Italiaanse kunstenaar Michelangelo kreeg eens de vraag hoe hij in staat was zo’n levensecht paard uit marmer te maken. Het antwoord was: heel gewoon, alles wat geen paard is, hak ik weg, want dat paard zit er al in.

Daarover nadenkend ontdekte ik dat ik ook steeds een beeld maakte waar ikzelf en een ander aan moest voldoen, want dan voelde ik mij comfortabel. Maar ikzelf en de ander kon daar nooit aan voldoen. Het gevolg was (zelf)afwijzing, oordeel, disrespect, gebrek aan waarde, machteloosheid, geblokkeerd zijn, terugtrekken. Terwijl ik juist zo verlangde naar intimiteit en verbinding met mensen en om te kunnen zijn wie ik echt ben!

Dit moest stoppen. Ik mocht de eigenheid, eigenaardigheid van mijzelf en anderen gaan omarmen! Ik vroeg God mijn Michelangelo te zijn en Zijn beeld tevoorschijn te laten komen.

Zo werd dit jaar voor mij een weg van verandering. Nu ik terugkijk doet het me denken aan David die uit het harnas van Saul stapte, zichzelf bleef en daarna succesvol de reus versloeg.

Ik wil afsluiten met een gedicht en twee vragen om over na te denken: Aan welk beeld moet jij voldoen? Aan welk beeld wil jij graag dat anderen voldoen?

Ik ben die Ik ben
zegt U in uw Woord
maar wie ben ik?
aangepast aan het beeld
dat anderen van mij hebben
waaraan ik wil voldoen
om geliefd te zijn
denkend in goed en fout
van buiten anders dan van binnen
gevangen in mijzelf
verlaten en alleen
voel ik mij bang en afgewezen
verborgen
maar wie zegt U dat ik ben?
door een sterk verlangen
om mijzelf te laten zien
mijn eigenheid en eigenaardigheid
kom ik tevoorschijn
kijk omhoog
strek mijn armen uit
en adem diep in
vrij om echt te zijn
ben ik, nu geborgen
en geliefd door UPrivacybeleid