Mijn jeugd

Ik ben geboren in 1972. Ik ben geboren in Urk en kom uit een gezin met zeven kinderen, twee broers en vier zussen. Ik denk dat dit rond het gemiddeld aantal kinderen per gezin schommelt in Urk. Ik ben opgegroeid bij de vuurtoren van Urk, daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. Tot mijn twaalfde jaar ging ik naar de basisschool de bekende Wilhelminaschool bij de vuurtoren, de school die van het water af allesbepalend was voor de skyline van Urk. De Wilhelminaschool is jaren geleden gesloopt, echter elke keer als ik daar ben dan komen de herinneringen weer naar boven alsof het gisteren was.

Ook ik, net als heel veel urkers, ben opgegroeid in het ‘vis-leven’. Ik kom uit een familie waar de visverwerking best wel centraal staat. Mijn vader had een visbedrijf en mijn broers zijn nog steeds actief in de visverwerking. Ook ik heb een groot deel van de eerste 29 jaar van mijn leven in de vis doorgebracht.

Het huwelijk van mijn ouders is zeer moeilijk geweest, ze zijn uit elkaar gegaan toen ik 16 was, later zijn ze ook gescheiden. Dit heeft enorm veel met mij gedaan. Het huwelijk van mijn ouders werd gekenmerkt door veel ruzies, dit zijn dingen die me achtervolgen. De momenten van veiligheid bij ons thuis waren zeer sporadisch. Wie hunkert er niet naar een stuk geborgenheid en veiligheid in zijn leven. Een veilige haven hoort kenmerkend te zijn voor een gezin. Als er iets is wat getroffen wordt door de gebrokenheid dan is het wel het gezin. Hoeveel mensen zijn er niet die in hun leven te maken hebben met afwijzing en onverbondenheid, geen veilige plek waar men mag zijn en geaccepteerd wordt. Afwijzing was één van de grote wortels in mijn leven, waardoor satan heeft geprobeerd mij kapot te maken. Thuis heb ik nooit ervaren als een veilige haven, eerder liefdeloosheid en afwijzing. Ik vond nooit de koestering en geborgenheid thuis, waar ik zo naar hunkerde. Hier vanuit heb ik altijd het gevoel gehad dat ik liefde moest verdienen, ik ben hier ook naar gaan leven.

Prestatiegerichtheid is toen mijn leven binnengekomen. Ik wilde altijd de beste zijn en zelfs in mijn jeugd bij de vuurtoren herinner ik mij dat ik mijn beste vriend als concurrent beschouwde. Hij was populair en ik niet. Hij was geliefd, ik niet. Ik wilde altijd de beste zijn en moest altijd veel moeite doen om aandacht te krijgen. Later op de middelbare school was er weer die concurrentie. Ik was niet populair. Andere jongens waren succesvol in sporten, ik niet. Ik zocht mijn identiteit bij wat mensen van mij zeiden. Identiteit was gekoppeld aan mijn prestatie.

Juist op het moment dat mijn leven totaal op z’n kop stond, ouders gingen scheiden, ik, op zoek naar mijn identiteit, opgegroeid in een liefdeloos nest vol met scherpe punten die mij zeer verwond hebben. Toen ben ik naar Canada gegaan, als een verwonde tiener, op zoek naar liefde en aandacht. Het was 23 februari 1990 dat ik met een groepje vrienden in een zwembad wat aan het dollen was met een bal. Er was nog een groep jongens, ouder dan ons. Zij leken enigszins geïrriteerd door ons, in het bijzonder door mij. Ik was de grapjas. Aan het eind van ons avontuur, toen we wat aan het relaxen waren in een warm badje, werd er een bal in ons bad gegooid. Ik gooide de bal terug waarna één van die andere jongens aanleiding zag om mij een mep te verkopen. Hij dacht waarschijnlijk dat ik hem probeerde te raken. Ik weet het niet. Kan best zo geweest zijn. Ik kan me daar niets meer van herinneren. De jongen liep op mij af, sprong in het badje en verkocht mij een dreun op mijn slaap, met als gevolg een fixe hersenbloeding waarna ik vier weken in coma heb gelegen. Dit was het begin van een avontuur wat nog steeds elke dag gaande is. Verderop in mijn boek kom ik hier op terug. Het was het begin van een gevecht tegen mezelf. Dit heeft mijn zoektocht best wel verzwaard. Ik hoorde er voor mijn gevoel niet meer bij. Ik accepteerde mezelf niet wie ik geworden was. De roep om liefde is altijd gebleven. Mijn behoefte aan pure liefde was veel groter geworden. Ik wist niet hoe ik er uiting aan moest geven. Mijn communiceren was een uitlaatklep van afwijzing en eenzaamheid. Zo weinig mensen die mijn roep hoorden.

Dit avontuur in Canada heeft mijn leven compleet op z’n kop gezet. Nogmaals, ik kom daar later nog op terug. Wanneer je opgroeit in een omgeving van onvoorwaardelijke liefde, dan ben je veel beter in staat om met tegenslagen om te gaan. Tegenslagen komen er. Het gaat er echter niet om, hoe kan ik ze voorkomen, maar hoe ga ik er mee om. Hierin draait het allemaal om onvoorwaardelijke liefde. Ik geloof dat 9,5 van de 10 mensen heeft hoe dan ook te maken gehad met voorwaardelijke liefde. Het tegenovergestelde van onvoorwaardelijke liefde. Vaderloosheid is de nummer 1 van gebrokenheid in deze wereld. Zoveel mensen zijn op zoek naar liefde. Ik ben niet de enige. Ik heb liefde van God de Vader mogen vinden omdat Hij mij zocht en vond. Ik hoop dat jij ook die liefde van God mag ervaren of vinden.

Nu, als ik terugkijk naar mijn jeugd, moet ik zeggen dat mijn leven één grote worsteling was, een zoektocht naar ware liefde. Ik zag dat toen totaal niet, want ik wist niet wat pure liefde was. Mijn redenatie was dat liefde verdiend moest worden. Als het gezin jouw basis is van veiligheid, geborgenheid en rust, dan zal dit tekenend zijn voor de rest van je leven. Meer en meer kom ik er achter wat het eigenlijk is om te leven in een gebroken wereld. Een wereld waar die plek van geborgenheid en veiligheid ernstig verstoord is. Juist daar verslaat satan zijn duizenden.

Maar lieve lezer, weet dat gebrokenheid niet het laatste woord heeft. God de Vader heeft het laatste woord. Hij is een God van herstel, Hij is de God van liefde. Nooit is er een moment in de eeuwigheid geweest dat Hij niet liefde was. Hij is liefde. Ga je mee, verder op zoek naar Zijn Vaderliefde? Laten we er voor gaan om niet eerder te rusten totdat we een openbaring hebben ontvangen van Zijn liefde, door niemand anders dan Jezus, DE ZOON!Privacybeleid